Eskimorulle

Den eneste 100% sikre egenredningen hvis man velter i kajakk er å komme seg ut av båten. Fordelen med “wet exit” er det krever ingen fysiske eller motoriske evner, det funker like bra i all slags sjøforhold og det er en rimelig naturlig respons.

Derfor læres det bort sammens med kameratredning på kurs i regi av Norges Padleforbund.

Alternativet er å rulle opp igjen – slik som eskimoene på Grønland. De var avhengige av å kunne rulle opp igjen – for å gå ut i sjøen å bli våt var den sikre død for dem. Tørrdrakter gjør jo kaldt vann til et ikkeproblem – men rulla har to store fordeler over kameratredning.

      • Det går raskt. Man risikerer derfor ikke å drive på land ved berg og brenninger feks.
      • Man slipper få båten full av vann, slik som man gjør ved å forlate båten opp ned.

Ulempen med rulla er at det krever en god porsjon ro i vannet og mye trening. Gjør man feil bevegelse – så kommer man garantert ikke opp – å må gå ut av båten alikavel.

Jeg lærte meg rulle fordi det var gøy, øker komfort på vannet i bølger å gir mulighet til å kunne leke litt mer i bølger etc hvor det å få hjelp av kamerat kan være vanskelig og tidkrevende.

Etterhvert som jeg lærer de forskjellige variantene av Grønlandsrullene vil jeg legge til en ny side under denne for hver av dem. Alle selvsagt filmen med GoPro fra baugen på kajakken – med en liten beskrivelse på si.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *